Obiective naturale din Romania



Cascada Putnei - Lepsa

Rezervatia geologica si de peisaj Cascada Putnei este mult mai restransa fata de celelalte cascade (10 ha) si cuprinde o portiune a defileului raului in aval de satul Lepsa.
Lungimea cascadei masoara 76 m iar diferenta de nivel este de 14 m. In apropirerea cascadei este o cabana de unde se poate admira aceasta minunata panorama

Hotelul de gheata de la Balea Lac

Ice Hotel – Balea Lac
In fiecare iarna la Balea Lac se construieste un hotel de gheata cu apa din lac. Viata lui este efemera, dar amintirile pe care le produce sunt vii. Acesta are o forma circulara, in mijloc fiind amplasat un bar unde se servesc doar bauturi reci. Desi in jur este doar gheata atmosfera este calda. Camerele, despartite de bar doar prin niste draperii, au un pat imens de gheata, acoperit cu blanuri. Nu stiu daca cineva ar putea dormi acolo, ci doar ar putea avea aceast citeste...

Huda lui Papara

Pestera Huda lui Papara este una din cele mai frumoase pesteri din Muntii Trascaului. Se desfasoara de-a lungul a 2.000 m pe langa un parau subteran, cu lacuri si cascade, sali spatioase si sectoare inguste. Aici se afla cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Pestera a fost amenajata vizitarii in 1986, dar viiturile au distrus aceste amenajari, astfel ca in prezent doar speologii experimentati pot intra.
In apropiere se afla Schitul de sub Piatra, un schit cu o vechime de aproape tre citeste...

Cheile Dambovicioarei

Dambovicioara, cel mai important afluent al Dambovitei, izvoraste de pe versantul sudic al Varfului La Om si strabate transversal culoarul Rucar - Bran varsandu-se in Dambovita, pe partea dreapta a acesteia, in aval de comuna Dambovicioara.
In apropiere de chei se afla Pestera Dambovicioarei.
Cheile Dambovicioarei, sapate pe o lungime de aproximativ 2 km se remarca printr-un aspect impunator, datorita peretilor verticali cu inaltimi ce depasesc in unele locuri 200 m.
Zona es citeste...

Lacu Rosu

Lacul Rosu este situat la poalele Masivului Hasmasul Mare, la intrare in Cheile Bicazului, format în 1837 ca lac de baraj natural, fiind cel mai mare lac natural montan din Romania. S-a format prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcos. Numele sau provine de la Paraul Rosu care traverseaza straturi minereuri cu oxizi si hidroxizi de fier ce au culoarea rosie.

Cascada Cailor

Cascada Cailor este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa, in partea de NE a Muntilor Rodnei. Apa adunata intr-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit Podul Cailor, in mai multe trepte, rezultand cea mai mare cascada din Romania. Se afla la altitudinea de 1300 m, iar caderea de apa este de 90 metri.

Cetatile Ponorului

Cetatile Ponorului reprezinta cele mai spectaculoase fenomene carstice din Romania. Adapostesc galerii subterane cu un curs de apa activ, chei si pereti de sute de metri si o vegetatie cu elemente alpine nordice.
Cetatile au abisuri ametitoare, torente vijelioase si goluri subterane. Ele sunt formate din trei doline gigantice, legate in adanc de o pestera imensa.
Aceste doline sunt accesibile pe poteci prapastioase, care coboara pe fundul a doua din ele, dintr-una din acestea puta citeste...

Cheile Rametului

Cheile Rametului se afla in estul Muntilor Trascau, nu departe de Manastirea Ramet. Au o lungime de peste 2 km si o inaltime de 150-200 m.
Un traseu turistic marcat faciliteaza parcurgerea cheilor, pornind de la manastire si ajungand in satul Cheia fiind dificil de parcurs datorita salbaticiei zonei, uneori turistii fiind nevoiti sa treaca prin apa sau sa paseasca pe piloni infipti in stanca, deaspura apei.
Datorita cadrului natural spectaculos si a elementelor carstice deosebite p citeste...

Ghetarul Scarisoara

Ghetarul Scarisoara este cel mai cunoscut ghetar din Romania si una din atractiile turistice din Muntii Apuseni. Este declarat rezervatie speologica. Acest complex este reprezentat de Pestera si Ghetarul de la Scarisoara.
De pe culmea impadurita a platoului Scarisoara-Ocoale se afla un aven lung cu deschidere de 60 m diametru, unde coboara un put gigantic, adanc de 50 m, ce reprezinta poarta de intrare a pesterii. Dezvoltarea marelui bloc de gheata din mijlocul pesterii, a inceput cu 3.0 citeste...

Pestera Polovragi

La 300 m de la intrarea in Cheile Oltetului se deschide pe partea dreapta intrarea in holul mare al Pesterii Polovragi, urmata de un adevarat labirint de galerii.
Legenda spune ca in aceasta pestera ar fi trait zeul dacilor Zamolxes si ca picaturile ce cad din varful stalactitelor sau se preling de pe pereti, n-ar fi decat lacrimile varsate de acesta, dupa cucerirea Daciei de catre romani.
Pestera a mai fost folosita ca ascunzatoare de haiduci, iar in 1821 de catre Iancu Jianul, ca citeste...

Ghetarul de la Vartop

Ghetarul de la Vartop este o rezervatie speologica, cu o suprafata de 125 ha, situata in Muntii Apuseni, la o altitudine de 1.300 m, unde se afla Pestera lui Oneata, descoperita pe Valea Garda in anul 1965. Se afla in apropiere de comuna Arieseni.
In afara de formatiuni stalagmitice au fost descoperite, ca si la Scarisoara, asa numitele “perle de caverna” (perle cu lacas), formatiuni concretionale din calcite.