Istoric - Baile 1 Mai |
Istoric Baile 1 Mai
Istoric Baile 1 Mai:Baile 1 Mai se presupune ca erau cunoscute de pe vremea romanilor. Informatii certe atesta utilizarea apelor termale chiar din Evul Mediu. In majoritatea documentelor medievale baile apar cu numele de de Thermae Varadienses, sau Baile Oradei. De asemeni, satul Haieu poarta denumirea de “apa calda”. Baile 1 Mai au purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului: Baile Sfantu Ladislau, Baile Haieului, Baile Episcopesti intrucat, din 1374, acestea au fost in proprietatea Episcopiei Romano-Catolice de la Oradea. Localnicii deosebeau Baile 1 Mai de Baile Felix cu denumirile “Baia cea buna” si “Baia cea rea” deoarece apele de la 1 Mai aveau o temperatura corespunzatoare pentru bai, in schimb cele de la Baile Felix aveau o temperatura ridicata si acestea trebuiau racite pentru a putea fi folosite la bai.
Baile Felix au purtat multa vreme denumirea de Baile Sanmartin, deoarece acestea se aflau in localitatea cu acelasi nume. Au fost amintite intr-un act emis de papa Inocentiu al XVII lea in 1405, sub denumirea de Baile Oradei. In 1536, Nicholaus Olahus prezinta intr-o lucrare efectele tamaduitoare ale apelor termale de la Baile Oradei. De-a lungul timpului, multi calatori au mentionat in scrierile lor despre efectele acestor ape termale. Inainte de 1658 Principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi al II lea da ordin ca Baile 1 Mai sa fie reparate si sa se construiasca o casa a bailor; noile constructii au fost distruse de invazia turco-tatara din 1658.
In 1731 se realizeaza prima analiza a apelor termale din punctul de vedere al efectului lor terapeutic. In 1777 apare lucrarea Thermae Varadienses, care prezinta multe informatii referitoare la statiunile Baile 1 Mai si Baile Felix. La Baile 1 Mai existau patru bazine, camere pentru cazarea oamenilor bogati si o casa a bailor. In anul 1834 s-a construit o promenada acoperita care s-a daramat in timpul cutremurului din acel an. De asemeni, in urma cutremurului, a aparut un nou izvor cu apa termala cu un debit mare. In anul 1842, se construieste un hotel cu etaj prevazut cu camere de cazare, baie de abur si de namol, restaurant si cafenea. In 1852 s-a pus la dispozitie un omnibus pentru transportul curantilor intre Oradea si cele doua statiuni. In 1856 se numeste un medic oficial al bailor.
Sezonul statiunilor incepea in mai si se termina in septembrie. In 1857 s-a instituit un inspectorat sanitar permanent pentru supravegherea activitatii balneare din cele doua statiuni si s-a impus o taxa de tratament pentru persoanele care stateau la bai mai mult de 4 zile. In 1858, au venit la tratament, in Baile 1 Mai, 1.448 de bolnavi. In 1896, la Expozitia internationala de la Viena, apelor termale de la Baile 1 Mai li s-a acordat medalia de aur si diploma de onoare.
La sfarsitul secolului al XIX-lea in statiune existau Hotelul Ladislau, Hotelul America si Hotelul Popular, precum si baile Stefan, Elisabeta, Laurentiu si Ladislau. Mai existau baia cu nuiele si baia cu namol. Parcul statiunii se intindea pe o suprafata de 500 ha. Statiunea avea gara CFR, telefon si telegraf, iar ca divertisment: concerte de muzica de promenada, sala de billiard, biblioteca.
Dupa primul razboi mondial, statiunea Baile 1 Mai a decazut. In 1926 la Baile 1 Mai s-au efectuat 4.056 bai calde, iar in 1927 doar 3.554. Scaderea numarului de persoane care veneau la tratament se datora faptului ca statiunea Baile Felix prezenta un interes mai mare. In anul 1930 s-a dat in folosinta strandul cu valuri artificiale. Pana la cel de-al doilea razboi mondial in statiune nu s-au mai efectuat investitii. Razboiul a afectat cladirile si instalatiile balneare. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Baile 1 Mai au fost reparate, au fost reinnoite instalatiile de tratament si s-au refacut sursele de apa termala. In prezent, la Baile 1 Mai exista doua complexe balneare, un sanatoriu balnear pentru copii, vile, hoteluri si un strand.