Istoric - Baile Baltatesti |
Istoric Baile Baltatesti
Istoric Baile Baltatesti:Utilizarea apelor minerale de la Baltatesti de catre localnici s-a facut de secole. Izvoarele se prezentau sub forma unor „fantani de slatina”. Amenajarea acestora s-a facut pe la inceputul secolului al XIX lea de catre principii Cantacuzini. In 1810 se construiesc doua baraci de lemn unde introduc cazi de lemn pentru bai pe timpul verii. In scurt timp se duce vestea despre efectele binefacatoare ale apelor de la Baltatesti. La acea vreme in statiune veneau mai mult copii si femei pentru bai.
In statiune existau trei izvoare: Olga, Elena si Gheorghe, dupa numele familiilor care le stapaneau. Prima analiza a apelor este facuta in 1839 de catre doctor U. Chihac si profesor Franz Humpel. In anul 1850, savantul roman Petru Poni face o noua analiza chimica a apelor minerale. La Baltatesti sosesc vizitatori din Rusia, Turcia, Franta si Italia. Cel care a pus temelia bailor a fost doctorul D. Cantemir, stranepotul domnitorului Dimitrie Cantemir, care a devenit si primul medic al bailor. In 1878, doctorul D. Cantemir cumpara baile de la D. Stirbei. In 1883, doctorul Konya (a facut si analizele chimice de la Baden Baden si de la Slanic Moldova) face analiza apelor minerale de la Baltatesti, constatand ca acestea sunt apele cele mai bogate in saruri de pe intreg continentul european.
Apele de la Baltatesti erau cotate la nivelul apelor de la Vichy, Karlsbad, Marienbad. A inceput sa se ambaleze si sarea de Baltatesti, care se vindea la toate drogheriile din tara, precum si peste hotare. Ministerul Public a dat dispozitie sa se vanda sarea de Baltatesti in toata tara. Sarea de la Baltatesti se utiliza pentru bai la domiciliu. Programul bailor era intre 15 mai si 15 septembrie. Statiunea era legata de Piatra Neamt si Targu Neamt prin 6 curse de autobuz zilnice
In timpul primului razboi mondial, Baile Baltatesti au ramas singura statiune din tara care mai functiona. In anul 1930, baile sunt alimentate cu apa calda prin tevi. In 1938 in statiune existau Hotelul Mare cu 48 de camere, Hotelul Nou cu 18 camere, cinci vile cu 46 de camere, si restaurantul de lux Cazino. In statiune se dadeau baluri si se interpretau concerte de muzica de promenada. In anul 1939, Baile Baltatesti au fost inchise, fiind redeschise abia dupa 10 ani.