Istoric - Baile Herculane |
Istoric Baile Herculane
Istoric Baile Herculane:Istoria localitatii Baile Herculane ca statiune incepe din timpul stapanirii romane in Dacia, cand erau cunoscute sub numele de Ad aquas Herculis sacras (atestata documentar ca statiune in anul 153 d.Hr.), fiind cea mai veche statiune balneoclimaterica din Romania. In cei 165 de ani de stapanire romana, statiunea ajunsese sa fie cunoscuta in intreg Imperiul Roman. Prin statiune s-au perindat o multime de personalitati din aristocratia romana, asa cum reiese din inscriptiile altarelor descoperite aici: guvernatori de provincii, conducatori de osti, consuli, veterani. Toate izvoarele cu ape minerale isi aveau cultul lor. Ele erau sub patronajul unor zeitati sau nimfe, carora vizitatorii le aduceau ofrande. Izvoarele minerale calde erau inchinate lui Hercule. Prin utilizarea izvoarelor calde din Valea Cernei, acestea au ajuns sa fie comparate cu cele de la Capua, Imera, Scatonza, al caror efect terapeutic era bine cunoscut.
In perioada 1724-1736, cu ocazia efectuarii de sapaturi arheologice, s-au descoperit ramasite de temple, locuinte, bai private, si publice, apeducte, vase, statui, monede. Au fost descoperite 6 statui din marmura care au fost trimise la Viena, dar din cele 6 au mai ramas doar 3 statui. Restul s-au scufundat langa Budapesta in 1755, odata cu vasul care le transporta. O copie a unei statui a fost turnata in bronz in anul 1847 si adusa in centrul statiunii. Din cele 6 statui, una a ramas sculptata in stanca la izvorul Hercule, care poate fi admirata si astazi. Dupa doua secole de stralucire, statiunea decade datorita migratiei popoarelor, care dureaza din sec III pana in sec XIII. Desi disparuta ca statiune, populatia din zona utiliza aceste izvoare, cunoscand puterea lor tamaduitoare.
Dupa anul 1718 incepe o noua etapa a statiunii. In perioada 1724-1736, baile se refac sub indrumarea inginerului maior Adam Doxat. In 1736, generalul Andreas Hamilton devine guvernator al Banatului. Acesta primeste ordin de a reface baile, venind personal sa constate si sa trimita antichitati romane la Viena. In timpul razboiului ruso-turco-austriac din 1737-1739 turcii ard baile. Dupa acest razboi, baile incep sa se refaca. In 1768 imparatul Iosif al II-lea vine sa inspecteze stadiul lucrarilor la bai. In 1773 medicul vienez Crantz face primele analize ale apelor minerale, pe care le publica in lucrarea „Analisis Term. Herculanorum Dacia Traiani Viennae 1773”. In anul 1776, Francesco Griselini, un mare invatat in slujba curtii de la Viena, face un studiu asupra Banatului intitulat „Istoria Banatului Timisan” publicat in 1780 si care apare la Viena si Venetia. In studiu apar descrise „Baile lui Hercule”.
In anul 1788 izbucneste din nou un razboi intre turci si austrieci. Statiunea este din nou distrusa. Dupa incheierea razboiului se reiau lucrarile de refacere a statiunii. Pana in 1817 statiunea se numeste „Baile Mehadiei”, dupa aceast an ele numindu-se Baile Herculane.
In anul 1810 se construieste cazarma militara pentru tratament balnear; intre anii 1810 si 1886 se construiesc baile Diana, Hebe, Apollo, Hercule, Venera, Neptun. In 1847 principele Carol I doneaza statuia lui Hercule statiunii, in 1861 se construieste Hotelul Decebal, in anul 1862 se amenajeaza Parcul central, iar in 1864 se ridica Cazinoul, iar in anul 1871 se da in folosinta Hotelul Traian, Hidroterapia si Strandul central. In anul 1873 statiunea intra sub administratia statului ungar, care o arendeaza. In anul 1875 Carol Tartazi arendeaza statiunea si construieste vila Elisabeta, Casa functionarilor si realizeaza taluzarea malurilor Cernei. In anul 1886 se construieste gara din Heculane, iar in 1887 se inaugureaza linia ferata Timisoara-Orsova. In perioada 1889-1905, Baile sunt arendate de Banca Agricola. Dupa infaptuirea Marii Uniri de la 1918, statiunea intra sub administratie romaneasca, statiunea devenind una moderna, cu renume european. Baile Herculane isi modifica programul balnear: de la statiune sezoniera, de la 1 mai la 15 octombrie, devine statiune cu program permanent. In anul 1935 se infiinteaza Institutul de fizioterapie si laboratorul balneologic. Se amenajeaza si se marcheaza traseele. In anul 1939 se construieste Hotelul Cerna. In anii ’70 s-au construit Hotelul Roman, complexul Diana, complexul Afrodita.