Istoric - Baile Olanesti |
Istoric Baile Olanesti
Istoric Baile Olanesti:Apele minerale de la Olanesti au fost cunoscute de pe vremea romanilor. In 1821, datorita pozitiei retrase a localitatii si a padurilor seculare din zona, mai multi boieri s-au refugiat in timpul revolutiei lui Tudor Vladimirescu. Afland de la localnici despre puterea tamaduitoare a apelor minerale de aici, au inceput sa povesteasca despre efectele binefacatoare ale acestora. In 1829 localitatea era cunoscuta si recomandata de diversi medici pentru calitatile apelor minerale. In anul 1829-1830, Karl Friedrich Siller a efectuat primele analize chimice ale apelor minerale din zona. Rezultatele deosebite ale medicilor statiunii Mayer si Gussi in tratamentul bolnavilor il determina pe domnitorul Bibescu sa ii gratifice, aceasta sporind si mai mult numarul de bolnavi care veneau pentru tratament. In 1853 se fac noi analize ale apelor minerale de catre Petre Poenaru si Alexe Marin, pentru stabilirea indicatiilor terapeutice. Se construieste un hotel, un pavilion cu bai, un cazinou. La Olanesti faceau tratament aproximativ 300 de militari pe an.
Inca din 1855 doctorul Carol Davilla, intemeietorul invatamantului medical superior si a serviciilor medicale in tara noastra, face multe vizite la Olanesti, insotit de elevii scolii de medicina din Bucuresti. In anii 1868 si 1869 doctorul Carol Davilla insarcineaza pe chimistul Bernath Lendway sa faca analizele chimice a celor aproximativ 40 de izvoare. Acesta apreciaza calitatile apelor minerale ca fiind egale, chiar superioare multor ape minerale renumite: Wiessbaden, Baden, Barreges, Saint- Sauveur, Aix-les-bains, Aix la Chapelle si Eaux Bonnes in privinta apelor sulfuroase si Vals, Vichy, Ems, in privinta apelor minerale alcaline.
In 1873 Carol Davilla il sfatuieste pe proprietarul bailor, Petre Munteanu, sa trimita mostre la Expozitia Universala de la Viena, unde apele minerale de Olanesti obtin medalia de aur. In 1877 in Olanesti erau construite 3 hoteluri, o cazarma cu 60 de locuri pentru soldatii bolnavi, un stabiliment de bai cu 15 cabine si 3 bazine mari. In anul 1895 o viitura a distrus toate constructiile. Reconstructia statiunii incepe prin reamenajarea a 30 de surse de apa minerala, care au fost analizate si numerotate. In 1904 era construit un hotel, un pavilion cu 12 cabine pentru bai, un restaurant si o cafenea. Sezonul balnear dura de la 20 mai la 15 septembrie. In anul 1904 doctorul Ion Puturianu face numeroase investigatii in legatura cu calitatile terapeutice ale apelor minerale, ce se dovedesc foarte bune in tratarea diverselor afectiuni dupa o cura de 30-45 de zile. Succesele terapeutice il determina pe doctorul Ion Puturianu sa inceapa constructia unui sanatoriu, numit Hotelul Bailor, in anul 1905, lucrare finalizata in anul 1912. Acest sanatoriu a fost cel mai modern din intreaga tara din punctul de vedere al cazarii si bazei terapeutice. In 1905, Dumitru Badescu, proprietarul statiunii, incepe construirea stabilimentului balnear pe care il finalizeaza in 1910. Ulterior, a mai construit in jurul stabilimentului doua hoteluri si o uzina termica pentru incalzirea apei minerale, un cazinou, acestea arzand in incendii in 1912, 1935 si 1940. Numarul bolnavilor care veneau la tratament la Olanesti crestea de la an la an: in 1900 au venit la tratament 1000 de bolnavi, iar in 1915 au venit la tratament 2000 de bolnavi. In timpul campaniei din 1916-1918, statiunea a suferit mari distrugeri. In 1918, proprietarii statiunii Doctorul Ioan Puturianu si Dumitru Badescu sunt nevoiti sa vanda statiunea Bancii Marmorosch-Blank si Bancii de Scont a Romaniei, care infiinteaza societatea „Olanesti SA”. Societatea „Olanesti SA” a facut investitii mari in modernizarea statiunii, a cooptat societatea austriaca Casa Rumpel din Viena pentru captarea izvoarelor dupa cele mai noi tehnici. Analizele chimice ale apelor minerale scot in evidenta calitatea superioara ale acestor ape, comparativ cu cele din Contreseville, Karlsbad, Martigni, Vittel, Evian, sau cele de la Ems, Eaux Bonnes, Aachen, Baden. La Hotelul Bailor s-a mai ridicat un etaj, s-a facut canalizarea statiunii, s-au taluzat malurile paraului Olanesti, au fost refacute si modernizate instalatiile medicale. In perioada 1925-1939 au aparut numeroase vile, s-a infiintat un sanatoriu militar. In anul 1933, in sezonul 15 mai–15 septembrie, in statiune au fost peste 3000 de vizitatori.