Edificii religioase - BAILE OLANESTI |
Schitul Pahomie
Schitul Pahomie cu hramul Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, este situat in statiunea Baile Olanesti, judetul Valcea.Asezamantul se afla intr-o zona pitoresca, de munte, departe de lumea aglomerata, intr-un cadru natural pitoresc care te imbie la liniste si rugaciune. Ctitorul asezamantului are o origine intens discutata, despre care nu se stie cu exactitate. Multi au spus ca Pahomie, cel care a dat numele schitului ar fi fost monah, si impreuna cu Sava Haiducul, in anul 1520, ar fi intemeiat sfantul lacas.
O alta pisanie ne vorbeste despre faptul ca Pahomie ar fi fost nimeni altul decat banul Barbu Craiovescu, tot cel care a construit si Manastirea Bistrita (1519-1520). Legenda spune ca schitul este ridicat in amintirea locului unde si-a salvat viata (Izvorul Frumos) incercand sa scape de Mihnea cel Rau in anul 1509. A reusit sa isi salveze nu numai viata, dar si pe cea a tovarasilor care il insoteau, printre care si capetenia de oaste Sava, cunoscut sub numele de Sava Haiducul.
Anul 1684 marcheaza un moment important pentru istoria schitului, si anume restaurarea acestuia, odata cu renovarea Bisericii Bistrita de catre Constantin Brancoveanu, descendent al celebrei familii a Craiovestilor. La 1793, domnul Alexandru Moruzzi acorda scutiri schitului, iar Constantin Hangerli doneaza multi bani celor care slujeau in acest schit.
Ca mai toate lacasurile de cult din Romania, si acesta a cunoscut perioade de decaderi, fiind chiar parasit in anul 1880. Din anul 1952 incep lucrari ample de restaurare, cu mesteri din comunele invecinate (zidari din Costesti si tamplari din Barbatesti). Dupa patru ani de lucrari de reamenajare, schitul este sfintit de episcopul Iosif al Ramnicului (1996), fiind dat sub ingrijirea parintelui Veniamin de la Schitul Patrunsa.
Schitul Pahomie a fost locuit si condus de inalte fete bisericesti, primul care a stat in acest asezamant reinnoit a fost calugarul Ioasaf Ionescu, venit de la Arnota, care a fost inmormantat in acest loc. Asezamantul a fost condus ulterior de monahul Galacaion Zelig care l-a slujit cu credinta, scotandu-l din anonimat.