Edificii religioase - Bistrita |
Manastirea Arnota
Manastirea Arnota cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil este situata in localitatea Bistrita, judetul Valcea. Aceasta si-a inceput existenta in anul 1633, fiind zidita de Matei Basarab pe temelia unei biserici mai vechi. Lacasul de cult este situat pe o terasa inalta a muntelui Buila, la o altitudine de 840 m, si la 37 km de Ramnicu Valcea, aproape de Manastirea Bistrita. Legenda spune ca domnitorul a zidit manastirea aici deoarece inainte de a ajunge la tron, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri ale unui mic lac, fiind urmarit de turci. Manastirea este atestata documentar, pentru intaia oara, in data de 11 iulie 1636, avandu-i drept ctitori pe Matei Voda si Elena Doamna. Osemintele voievodului se gasesc astazi intr-un frumos mormant de marmura alba, opera unui mare artist transilvanean- Elias Nicolai (1658-1659).Domnitorul Constantin Brancoveanu realizeaza ample reparatii intre anii 1705-1706, insistand foarte mult asupra interiorului, mai ales asupra picturii.
O alta etapa de restaurari a avut loc intre anii 1852-1856 de catre domnitorul Barbu Stirbei care a daramat niste chilii din vremea inaintasului sau, Matei Basarab, aflate intr-o stare deplorabila. A ridicat altele noi, dupa planul unor arhitecti straini (S.Benis, I.Schlatter, I.Freywald), intr-un stil neogotic.
Ultimele reparatii cunoscute pana in prezent au fost facute in anul 1934, cand s-au amenajat chilii noi, care mai rezista si astazi, intr-una fiind amenajat un mic muzeu de arta religioasa in care au fost expuse obiectele de cult care apartin manastirii. Intre anii 1954-1958 a fost consolidata intreaga constructie, fiind dotata cu instalatii de apa si incalzire.