Edificii religioase - Bistrita |
Manastirea Bistrita - Valcea
Manastirea Bistrita cu hramul Adormirea Maicii Domnului este situata in localitatea Bistrita, judetul Valcea. Inceputurile manastirii dateaza din 1490 cand boierii Craiovenesti au ridicat sfantul lacas, manastirea Bistrita, unul dintre cele mai vechi edificii religioase valcene. Pisania il descrie drept ctitor pe banul Barbu Craiovenescu, la 16 martie 1494. Acesta a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842 d.Hr), aparatorul dreptei credinte impotriva ereziei iconoclaste.In anul 1509 biserica a suferit mai multe stricaciuni provocate de armata lui Mihnea cel Rau. Reusind sa il inlature de la domnie, banul Barbu reface manastirea, fiind ajutat de Neagoe Basarab (1519).
Pana in prezent nu s-a mai pastrat in forma originala decat bisericuta Bolnitei (1520), avand hramul Schimbarea la Fata.
In urma cutremurului de la 1838, lacasul s-a deteriorat considerabil, necesitand lucrari costisitoare de reparare. Lucrarile incepute de Gheorghe Bibescu (1846) au fost terminate de Stirbei Voda la 15 august 1855. Atunci, lacasul cel nou renovat a fost sfintit, purtand hramul Adormirea Maicii Domnului. Dupa anul 1877, numarul calugarilor s-a micsorat iar in manastire au functionat diferite institutii social-culturale. In anul 1948 devine manastire cu obste de maici, iar mai apoi este desfiintata (1959). Din anul 1984 insa, datorita rugaciunilor Sfantului Grigorie, manastirea revine in cadrul Episcopiei Ramnicului.
Manastirea a fost unul dintre cele mai importante centre carturaresti din aceasta regiune. Aici s-a tiparit pentru prima data in tara noastra Liturghierul slavon al egumenului Macarie. Neagoe Voda a redactat lucrarea de pedagogie crestina „Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”. Ieromonahul Mihail Moxa, format la scoala slavo-romana, a scris prima Cronica Universala in 1620, iar in 1640 celebra Pravila de la Govora. In acest lacas a functionat scoala bistriteana de miniaturisti si copisti care a rezistat pana in secolul al XVII-lea.