Localitati | Cristian | Harta Cristian
     Obiective istorice - Cristian |

Biserica fortificata Cristian

Biserica Evanghelica fortificata din CristianPrima atestare documentara a localitatii Cristian a fost în anul 1223, sub denumirea latina Insula Christana. Se presupune ca localitatea a fost colonizata la cererea regelui Ungariei Géza II, în cursul primului val de colonizari, între 1141-1161. Biserica Evanghelica din Cristian dateaza din secolul al XIII-lea si a fost ridicata ca o basilica romanica cu trei nave. Intre anii 1480-1495, aceasta bazilica romanica a fost transformata de mesterul Andreas Lapicida intr-o biserica sala, cu trei nave si trei altare, cel al colateralei nordice fiind transformat ulterior in sacristie.
În 1493, localitatea este incendiata de navalitorii turci.
În perioada 1472-1498 are loc transformarea bazilicii romanice într-o biserica gotica cu trei nave.
La sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de-al XVI-lea, biserica fortificata a fost marita cu un zid dublu de incinta. Dintre cele cinci turnuri cladite s-au pastrat numai patru. Al cincilea, de deasupra vechii intrari in cetate a fost daramat de apele Cibinului. Casa parohiala cu etaj a fost construita din piatra si caramida la inceputul secolului al XVI lea.
În 1529, localitatea a fost din nou incendiata, de data aceasta de ostasi ai boierului muntean Dragan, care au asediat în septembrie Sibiul.
În 16 septembrie 1599 biserica fortificata a fost cucerita si pradata de Mihai Viteazul. Cu aceasta ocazie, preotul Heintzius a fost torturat si spânzurat în sacristie.
În 1658 Cristianul a fost incendiat de catre tatarii care au asediat Sibiul.
În 1690 se tine în biserica fortificata o adunare a Dietei Transilvaniei, ocazie cu care nobilul Emerich Tököly a fost ales principe al Transilvaniei. În 1719, în biserica se construieste un nou altar, în stil baroc.
Se reconstruieste o parte a zidului de incinta si cu ajutorul înspectorului Clockner din Sibiu, se reabiliteaza biserica.
În 1775, in biserica se instaleaza o orga, construita de Johannes Hahn.
În 1805 se reface si se înalta turnul bisericii, deteriorat de un cutremur. Se construisc cele patru turnuri de colt. In prima jumatate a secolului al XIX-lea, biserica a fost reconstruita in stil neoclasic.
În 1972-75 s-au facut la ample reparatii ale bisericii fortificate.
Biserica este monument istoric si are hramul Sfantul Servatius.