Bratele Dunarii - Delta Dunarii |
Bratele Dunarii - Delta Dunarii
Bratele Dunarii - Delta Dunarii:Sunt reprezentate de Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe, fara a lua in consideratie si bratul Tulcea, pricipala artera hidrografica de legatura dintre Ceatal Ismail si Ceatal Sfantu Gheorghe.
Bratul Chilia este cel mai tanar, mai lung (117 km) si mai important cu privire la cantitatile de apa si de aluviuni (60%). Prezinta numeroase ramificatii care inchid ostroave (Tataru, Cernovca, Babina). La varsare, se formeaza o delta secundara care inainteaza spre mare cu 80 m/an, nesituandu-se pe teritoriul Romaniei. Navigatia intensa pe acest brat se reflecta in principal in porturile de la Ismail si Vilcov.
Bratul Sulina ocupa partea mediana, fiind situat intre celelalte doua brate. In anul 1856, a fost deschisa navigatia maritima si s-au facut unele lucrari de amenajare la adancimea albiei sau intetinerea malurilor impotriva eroziunii produsa de navele cu un tonaj mai mare. Prin rectificarea cursului pe acest brat, a crescut cantitatea de apa si de aluviuni transportata de la 7-8% la 18,8%. Lungimea bratului Sulina a fost redusa datorita taierii unor meandre precum cel de la Maliuc - de la 84 la 63 km, la care mai adaugam 8 km, reprezentati de digurile laterale care se prelungesc in mare.
Bratul Sfantu Gheorghe, cel mai sudic si mai vechi, are 109 km. Prezinta cateva meandre, cel mai reprezentativ fiind cel situat intre Mahmudia si Murighiol (Independenta), unde se desfasoara lucrari de corectare a cursului apei. La varsare, bratul Sfantu Gheorghe formeaza in lateral o delta secundara, prin Garla Turceasca si Garla de Mijloc. In fata gurii de varsare se afla Insulele Sacalin (Sacalinu Mare si Sacalinu Mic) care au aparut in urma inundatiilor catastrofale din 1897.