Relief - Delta Dunarii |
Relieful Delta Dunarii
Relieful Delta Dunarii:Din punct de vedere hipsometric, Delta Dunarii este o regiune plana, cu o altitudine medie deaupra nivelului marii de +0,52 m. In raport cu nivelul “0” al Marii Negre, teritoriul deltei se compune din 23% din terenuri sub 0 m si 77% peste acest nivel.
Dupa ponderea exercitata de mare sau de fluviu in formarea acestei regiuni, se dinsting doua sectoare: delta fluviala in vest, si delta fluvio-maritima in partea estica, separate prin aliniamentul de grinduri Letea - Caraorman - Crasnicol, denumit “cordon initial”.
Grindurile sunt formele de relief cu altitudini pozitive, care ocupa 16% din suprafata deltei. Grindurile cele mai mari de origine maritima au o pozitie perpendiculara pe bratele principale. Dintre acestea Letea (12,4-inaltimea maxima), situat intre Chilia si Sulina si Caraorman intre bratele Sulina si Sfantu Gheorghe sunt cele mai mari, alcatuite din nisipuri avand forme de dune. Mai adaugam Campul Chiliei (9,4 m), un rest al Campiei Bugeacului din partea nordica si grindul Stipoc (3,8 m).
Complexul de grinduri Saraturile - Ivancea - Cerbului au inaltimi mai mici, doar 1,8 m, si constituie un rest din vechea delta secundara a Sulinei, care a fost distrusa de mare.
La sud de bratul Sfantu Gheorghe, se intalnesc cateva grinduri maritime: Crasnicol - la vest, Flamanda si Mocirla - la est.
Grindurile fluviatile sunt mai putin impunatoare in peisaj in comparatie cu cele marine, situandu-se langa bratele si garlele mai importante.