Rezervatii naturale - Delta Dunarii |
Rezervatii naturale din Delta Dunarii
Rezervatii naturale din Delta Dunarii:Amenajarea si valoricarea resurselor din Delta Dunarii au pus tot mai acut problema amenajarii si ocrotirii unor peisaje (Padurile Letea si Caraorman), animale si plante rare sau pe cale de disparitie. Astfel, s-au infiintat rezervatii ornitologice pentru ocrotirea pasarilor, cu o suprafata de 40.000 ha: Rosca - Buhaiova, Perisor - Zatoane, Periteasca - Leahova.
Mai exista si unele rezervatii temporare, de fapt refugii de cuibarire precum cele de la Somova, Gorgova, Ilganii de Sus, Crisan, Uzlina, Murighiol, Plopu, Grindul Lupilor, lacurile Golovita si Dranov, insula Popina.
Rosca - Buhaiova vizeaza protejarea pelicanilor, fiind situata intre bratul Cernovca in nord, bratul Chilia si amenajarea piscicola Chilia in vest, iar Grindul Letea in sud. Cu o suprafata de 15.400 ha, aceasta rezervatie cuprinde si cateva lacuri mai mici: Rosca, Argintiu, Poliacova, cu stufarii inalte si numeroase garle intr-un stadiu avansat de impotmolire. Departe de caile de navigatie, rezervatia mai izolata ascunde colonii de pelicani, egrete albe (starci albi), starci galbeni, lopatari, egrete mici. Impreuna cu padurea Letea face parte din reteaua rezervatiilor biosferei.
Rezervatia Perisor - Zatoane este limitata la nord de bratul Sfantu Gheorghe, tarmul marii la sud - est, grindul Crasnicol in nord - vest si canalul Perisor in sud. Cu o suprafata de 15.200 ha, rezervatia cuprinde mai multe grinduri mici cu vegetatie palustra, lacuri mici intre grinduri, iar in sud - est insulele Sacalin. Cele mai intinse lacuri sunt Zatonul Mare si Zatonul Mic. O importanta aparte o au si insulele Sacalin. Aceasta rezervatie este strabatuta de mai multe canale, care asigura legatura intre Sfantu Gheorghe si localitatile Ciortica, Perisor si Periteasca. Aici intalnim pelicani, starci, scoicari (Haematopus ostralegus), pescarusi dar si lebede mute. Aici poposesc cocori, rate si gaste.
Periteasca - Leahova este situata la sud de grindul Perisor, intre lacurile Razim si Golovita - in vest, marea - in est si Gura Portitei - la sud. Cu o suprafata de 3.900 ha, face parte din complexul Razim-Sinoe si nu din Delta Dunarii. Intalnim lacuri ca Leahova Mare, Leahova Mica, Cosna, Periteasca si Pahane - Ranec, separate de insule de stuf si grinduri pentru pelicani si pasari care se adapostesc uneori iarna in acest loc.
Rezervatia forestiera Letea - situata pe grindul cu acelasi nume, la sud de Periprava, incluzand Hasmacul Mare si Hasmacul Mic. Pe langa specii mediteraneene (Vitis silvestris si Periploca graeca), a palcurilor de padure cu aspect exotic, pline de liane incolacite pe trunchiurile arborilor, in relieful de dune apar barcane si o vegetatie specifica de nisip.
Rezervatia forestiera Caraorman este situata in partea sudica a grindului cu acelasi nume si este asemanatoare padurii Letea, cu exemplare de Quercus robur si Quercus pedunculiflora, avand dimensiuni foarte mari pentru padurile de delta.
Insula Popina domina partea nordica a Lacului Razim, avand o inaltime de 47 m si o suprafata de 98 ha. Este constituita din calcare triasice, acoperite cu o patura de loess. Datorita izolarii, insula a conservat numeroase specii de plante ierboase specifice stepei dobrogene si constituie locul de cuibarire a unor pasari, habitatul unor reptile si insecte, unele dintre ele destul de periculoase (paianjenul vaduva neagra - Latrodectus mactans).