Edificii religioase - IASI |
Manastirea Cetatuia
Manastirea Cetatuia, ctitoria domnitorului Gheorghe Duca, monument reprezentativ pentru era feudala din Moldova secolului al XVII-lea. Intregul complex de la arta feudala de la Manastirea Cetatuia, a fost construit intre anii 1668-1672. Cel care a proiectat si a condus lucrarile intregului complex monastic de aici, a fost arhitectul Grigore Cornescul. Manastirea a fost inconjurata cu ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, cu turn de intrare monumentala si patru turnuri de colt pentru aparare. In incinta strajuita de ziduri groase si rezistente, el a ridicat Biserica, Chiliile pentru calugari, Baia Domneasca, Staretia cu trapeza, Sala Gotica si pivnitele etajate cu ascunzatori. In complexul monastic de la Cetatuia, un loc deosebit l-a avut si constructia destinata gazduirii domnitorului si familiei sale, denumita palat sau casa domneasca. Aceasta cladire a servit si ca loc de refugiu pentru familia domnitoare si calugarii manastirii in momentele de cumpana ale istoriei.La 30 decembrie 1911 s-a pus temelia noului corp de cladiri cu chilii.
In anul urmator s-au restaurat casele lui Gheorghe Duca.
Biserica manastirii s-a bucurat de cea mai mare atentie din partea restauratorilor. In interior s-a refacut pictura, in partile afectate de intrarea apei, iar in exterior acoperisul de sindrila a fost inlocuit cu tabla de cupru.
O lunga perioada de timp, in anii ce au urmat izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial, Manastirea Cetatuia a intrat intr-un con de umbra din partea autoritatilor statului.
In 1964 Directia Monumentelor Istorice in colaborare cu Mitropolia Moldovei si Sucevei au elaborat un nou program vast de restaurare, care a inclus zidul de incinta, turnul clopotnita, turnul sud-estic, baza, casa domneasca si biserica.
Manastirea Cetatuia reprezinta astazi unul dintre monumentele remarcabile de arta feudala din peisajul Iasului.