Edificii religioase - Romanii de Jos (Horezu) |
Manastirea Hurezi
Manastirea Hurezi cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena este situata in orasul Horezu, judetul Valcea. Denumirea manastirii provine de la cantecul huhurezilor, pasari de noapte care traiesc in preajma lacasului si "umpleau singuratatea de bocete...".Ctitoria cea mai mareata a domnitorului Constantin Brancoveanu (1688-1714) a fost ridicata chiar la inceputul suirii sale pe tronul Tarii Romanesti, dupa cum reiese din pisanie despre intemeierea asezamantului:"intr-al doilea an al domniei noastre pus-am temelie si am inceput a zidi manastire". Aceasta ctitorie a fost realizata sub indemnul proorocului Psalmist.
Temandu-se ca nu-si va vedea opera terminata, domnitorul Constantin Brancoveanu desemneaza pe marele stolnic Parvu Cantacuzino sa preia conducerea lucrarilor la manastirea Hurezi. Decedand in anul 1691, locul sau este preluat de Cernica Stirbei, care finalizeaza constructia in anul 1697. Toti cei care au lucrat la ridicarea asezamantului au fost cei mai priceputi mesteri ai epocii respective: Manea vataful zidarilor, Istrate lemnarul si Vucasin Caragea, pietrarul.
Viata manastirii Hurezi s-a desfasurat fara intrerupere de-a lungul timpului, manastirea fiind ferita, mai mult decat alte lacasuri de cult din Romania, de navalirea dusmanilor (razboaiele dintre turci si austrieci dintre 1787-1792) sau de dezastre naturale (cutremure sau incendii). Pana in anul 1872 aici slujeau numai calugari, dar din acel an apare aici o obste de calugarite care se va ingriji de viata duhovniceasca, dar si de intretinerea cladirilor.