Etnografie - Transilvania |
Etnografie Transilvania
Etnografie Transilvania:-o zona cu o insemnatate etnografica o reprezinta judetul Sibiu, un loc unde turistul descopera frumusetea artei populare, dar si a datinilor si a portului romanesc. Exista sate considerate adevarate centre de spiritualitate romaneasca, fiind pastratoare de datini si obiceiuri stramosesti: Rasinari, Jina (la 3 km de Poiana Sibiului) cu case si port popular romanesc, Gura Raului (3 km de Orlat) cu instalatii taranesti de pe apa Cibinului. Mai intalnim localitatile Saliste (21 km de Sibiu), Tilisca (26 km de Sibiu) cu interioarele caselor bogate in tesaturi decorative.
-manifestarile folclorice sunt foarte frumoase si autentice: “Cantecele muntilor”, manifestare etnofolclorica care are loc in luna iunie la Sibiu, festivalul folcloric pastoresc de la Jina “Sus, pe muntele din Jina”.
-un alt loc deosebit pentru etnografia Romnaiei il reprezinta si judetul Alba-“Tara Motilor”. Aici intalnim localitati precum Avram Iancu- vatra a tulnicului folosit pentru femei, Bucium- un loc unde se pastreaza un port autentic, Capalna- unde se practica intens oieritul si Targul de Fete (19-20 iulie). La Vidra, o asezare de moti, se gasesc mesteri tulnicari si ciobanasi.
-in judetul Salaj se gasesc porti sculptate cu maiestrie in lemn, ornate cu motive florale si geometrice.
-in zona Clujului exista sate cum sunt Izvorul Crisului cunoscut pentru arta populara, Poieni (porti din lemn sculptate si costume populare), Panticeu (cu activitati traditionale legate de pielarit si cojocarit). In acesta zona au loc manifestari traditionale precum: Festivalul “Avram Iancu” de la Marisel (luna iulie), manifestarea internationala “Chemarea muntilor”. Se mai adauga Festivalul de arta medievala de la Sighisoara, Targul cireselor (Brancoenesti) si Targul pestelui (Zau de Campie), “Jocul din batrani” (luna septembrie), Festivalul obiceiurilor laice de iarna “Farsangul”-Sfantul Gheorghe (judetul Covasna), “Nedeia mocaneasca” (luna august).
-in judetul Bistrita Nasaud exista localitati unde se pastreaza obiceiuri in forma lor originala, urmate cu sfintenie de secole. In localitatea Sant exista un muzeu in aer liber de arta populara.